Album prezentuje interesujące spojrzenie na to, jak w kolejnych wiekach przedstawiano w sztuce jedzenie, czym zastawiano stoły, co spożywano i jak dbano o kulturę jedzenia. O tym, że jedzenie jest czynnością naszej egzystencji zaświadczają liczne dzieła malarskie, pokazujące różnego rodzaju produkty i potrawy. Jedzenie to także „materiał” dla sztuki realizujący się w postaci martwych natur, scen „stołowych”, kuchennych czy rodzajowych. Warstwę ilustracyjną albumu tworzy ok. 150 reprodukcji światowego i polskiego malarstwa, rysunku i grafiki – od malowideł w grobowcach egipskich po sztukę dwudziestolecia międzywojennego. Najliczniejszą reprezentację ma malarstwo niderlandzkie i flamandzkie XVI–XVIII wieku, ale także sztuka realizmu wieku XIX i impresjonizm. Albumowi towarzyszy esej autorstwa Mai Łozińskiej.

Kup na stronie

Dane szczegółowe

Tekst:Maja Łozińska
Wybór obrazów i podpisy:Jan Łoziński
Projekt graficzny:Agnieszka Gogola
Format:210 × 297 mm
Liczba stron:136
Liczba ilustracji:225
ISBN:978-83-7576-812-1
Oprawa:twarda
Numer wydania:1
Rok wydania:2024
Język:polski

Okładka

Strony z książki


Fragment książki

Powiązane posty